Галоўная / Навiны / Навiны раёна
29.11.2021

У Гальшанскага крухмальнага завода-юбілей. 125 гадоў з дня заснавання

   125 гадоў з дня заснавання прадпрыемства-вялікі тэрмін і салідная дата. Многія гістарычныя падзеі пакінулі тут свой след: рэвалюцыя, Першая Сусветная вайна, Вялікая Айчынная вайна, пасляваеннае станаўленне і развіццё, хвацкія 90-е. з 2000-х прадпрыемства паспяхова канкуруе з больш буйнымі і сучаснымі вытворцамі крухмалу, прапаноўваючы сваім спажыўцам высокую якасць.
    Цяпер у яго жыцця — новая старонка. У 2012 годзе калектыў узначаліў дасведчаны гаспадарнік Сяргей Чудзілоўскі.
   - Зразумела, што дырэктарская ноша - не з лёгкіх.  Прадпрыемства мела патрэбу ў абнаўленні, вопытныя кадры пакідалі прадпрыемства, цяжкае фінансавае становішча адбівалася на ўсім — - і на працоўнай дысцыпліне.  Прыняўшы ў такім становішчы завод, я не мог адразу абяцаць калектыву высокі заробак і вялікі сацыяльны пакет — - распавядае дырэктар Сяргей Чудзілоўскі. - Разам са спецыялістамі мы сталі шукаць рашэнні, прычым самыя простыя.  Распрацавалі план зніжэння выдаткаў, заняліся пошукам пастаўшчыкоў якаснай бульбы, пытаннямі павелічэння сыравіннай зоны, дамаўляліся, знаходзілі аргументы, даказвалі, што мы надзейныя партнёры і з намі можна супрацоўнічаць. Шмат часу надавалі пошуку спажыўцоў. Трэба было пераконваць патэнцыйных кліентаў, што наша прадпрыемства вырабляе якасны прадукт і мы надзейныя гульцы на харчовым рынку, - кажа ён.
   Першыя станоўчыя вынікі дзейнасці калектыў адчуў у 2015 годзе. Пры магутнасці завода 1500 тон у год вырабілі 1700. Абсталяванне было загружана кругласутачна, пустымі заставаліся склады з бульбай, а гатовы крухмал чакаў рэалізацыі. Паступова калектыў расплаціўся з даўгамі, затым стаў атрымліваць прыбытак. Адначасова шырылася Геаграфія пастаўшчыкоў прадукцыі. У 2016 годзе прадпрыемства ўвайшло ў склад ААТ "Кіруючая кампанія холдынгу "Гроднамясамалпрам".
    - З кожным сельскагаспадарчым годам нарыхтоўвалі бульбы ўсё больш, займаліся абнаўленнем абсталявання, рамонтамі ў цэхах.  А 2019 год калектыву запомніўся як год нарыхтоўкі рэкорднай колькасці сыравіны за апошнія 20 гадоў-30 тысяч тон бульбы-і рэкорднай колькасці гатовай прадукцыі-3070 тон крухмалу — - удакладняе начальнік лабараторыі Таццяна Гурская.
   За вытворчымі паказчыкамі стаіць праца невялікага калектыву, які сцвярджае, што кіраўнік не толькі іх згуртаваў, але і стаў лакаматывам прадпрыемства.  Таму і работа ў іх ладзіцца, і ўпартае працавітасць завадчан сведчыць аб правільнасці абранага курсу.  Апора кіраўніка-спецыялісты-галоўны інжынер Міхаіл Філіповіч, галоўны бухгалтар Раіса Паплаўская, вядучы эканаміст, старшыня прафкама Наталля Мікліс, начальнік лабараторыі Таццяна Гурская.
   Нацэленыя на рух наперад і работнікі завода. Пераканаліся, што тут працуюць унікальныя людзі, здольныя вырабляць не толькі якасны крухмал, але і валодаюць талентам наладчыкаў абсталявання, слесараў-рамонтнікаў, электрыкаў. Сярод тых, хто памнажае славу калектыву, — транспарцёршчыкі Андрус Буткявічус, Андрэй Адашкевіч, трактарысты Пётр Акулевіч, Андрэй Бурачэўскі, машыністы тэрочных машын Васіль Чакнадый, Віктар Кавалёнак, качагары вытворчых печаў Іван Буткевіч, Юрый Качан, зваршчык ручной зваркі Дзмітрый Бурачэўскі, вадзіцелі Віктар Збароўскі, Сяргей Абрамчанка, апаратчыкі атрымання сухога крухмалу Галіна Адашкевіч, Дыяна Кумпіцкая, Яўгена Адашкевіч, Святлана Пад'ельская, гідрацыклоншчыкі Алег Гарлуковіч, Аляксандр Тонковіч, укладчыкі-упакоўшчыкі Яніна Бартановіч, Вольга Вінаградава, вядучы спецыяліст Ірына Кавалеўская, лабарант хімічнага аналізу Святлана Ждановіч, кладаўшчык Святлана Яцкоўская, вытворцы крухмальнага малака Валянціна Раўпук і Гражына Мяшчановіч, падсобныя рабочыя Анатоль Залескі, Юрый Радзевіч і іншыя.
   - Рабочыя працуюць на заводзе ў дзве змены па 12 гадзін. Акрамя сваіх асноўных абавязкаў, яны могуць выконваць і іншыя працы, якія часцей за ўсё звязаны з правядзеннем бягучых рамонтаў — - распавядаюць маладыя работніцы Валянціна Раўпук і Гражына Мяшчановіч, з якімі сустрэліся на іх працоўным месцы. Яны нядаўна прыйшлі на завод на дадаткова створаныя працоўныя месцы ў сувязі з пашырэннем аб'ёмаў вытворчасці і адразу ўліліся ў калектыў.  Іх цэх займаецца падрыхтоўкай крухмальнага малака. Гэтая тэхналагічная аперацыя — важная складнік ў ланцужку атрымання прадукцыі. Задача маладых работніц-падрыхтаваць чысты крухмал і своечасова адправіць у сушыльны цэх. І з гэтай задачай яны спраўляюцца адказна.
   Год таму адразу пасля службы ў войску рабочымі на завод прыйшлі працаваць Міхаіл Харэвіч і Іван Казлоў. Кіраўніцтва адразу адзначыла працавітасць і адказнасць пачаткоўцаў. У цэхах прадпрыемства яны займаюцца разгрузна-пагрузачнымі работамі.
   - Ніводнага дня не пашкадавалі, што працуем у гэтым калектыве. Тут цэняць работнікаў, паважаюць за старанне і адказнасць, ствараюць умовы для таго, каб людзі імкнуліся працаваць добрасумленна, таму падвесці кіраўніцтва ніяк нельга, — у адзін голас сцвярджаюць маладыя работнікі. Па словах кіраўніцтва, да моладзі, якая толькі прыйшла на завод — - пільная ўвага і клопат, таму што ад іх залежыць працяг працоўных традыцый і захаванне ўнікальнай вытворчасці. На прадпрыемстве працуе 10 чалавек да 35 гадоў.
    На заводзе ганарацца працоўнай загартоўкай ветэранаў працы. Гісторыя завода памятае сямейныя дынастыі. Заслугоўвае пашаны і павагі агульны працоўны стаж Я. Ф. Вайцяховіч, ўкладчыкаў-пакавальніка крухмалу, і яе жонка У. і.Вайцяховіча, качагара вытворчых печаў, — ён складае 68 гадоў. З гонарам аб сваім калектыве адклікаюцца ветэраны працы, якія і сёння працягваюць працаваць-галоўны бухгалтар Раіса Паплаўская, апаратчык атрымання сухога крухмалу Яўгена Адашкевіч.
    Размаўляючы з працаўнікамі, разумеем, што калектыў настроены аптымістычна і ўпэўнена глядзіць у будучыню. Людзі бачаць, як змяняецца вытворчасць, паляпшаюцца ўмовы працы, расце заработная плата, усё вагавіцей становіцца сацыяльны пакет, таму ўпэўненыя, што перспектыва ў вытворчасці ёсць, працягваюць адказна працаваць і ўносіць свой уклад у развіццё прадпрыемства.
   ААТ «Гальшанскі крухмальны завод " - адзін з лідараў крухмальнай галіны Гродзеншчыны і Рэспублікі Беларусь. З 12 прадпрыемстваў, якія выпускаюць крухмал, па аб'ёмах вытворчасці Гальшанскі калектыў займае другое месца ў Рэспубліцы. Так, у 2020 годзе ў Беларусі вырабілі каля 17 тысяч тон крухмалу.  З гэтай колькасці 19 працэнтаў аб'ёму-прадукцыя Гальшанскага прадпрыемства. У Гродзенскай вобласці доля Гальшанскага крухмалу складае 27 працэнтаў.
   Калектыў завода вытрымлівае канкурэнцыю, вырабляючы прадукцыю высокай якасці, умела рэалізуе яе сваім спажыўцам.

Ашмянскі Веснік