У сувязі з планаваным уключэннем у Адзіны пералік каранцінных аб'ектаў ЕЭС некалькіх відаў вірусных захворванняў таматаў і перцаў з боку Федэральнай службы па ветэрынарным і фітасанітарным наглядзе Расійскай Федэрацыі, Дзяржаўная інспекцыя па насенняводстве, каранціне і ахове раслін Беларусі пачала праводзіць абследаванне на ўсталяванне свабодных ад вірусаў зон, месцаў і ўчасткаў вытворчасці. Стануць карантыннымі вірус карычневай морщинистости пладоў тамата, вірус мазаікі pepino і вірус плямістага завядання таматаў. Для бесперашкоднага экспарту беларускіх таматаў і перцаў вытворцам неабходна распачаць комплекс мер па недапушчэнні пранікнення і распаўсюджвання ў іх вірусаў таматаў і перцаў, а перад пачаткам экспарту праверкі бяспекі партый прадукцыі.
У першую чаргу неабходна набываць толькі чыстыя насенне і расаду, а пры адсутнасці такіх гарантый неабходны аналіз насення і пасадачнага матэрыялу на заражанасць вірусамі. У цяпліцах варта выкарыстоўваць новыя вегетацыйныя субстраты або правесці абеззаражанне старога шляхам вымаражвання або з дапамогай салярызацыі. Тэхніку, абсталяванне, тару, паддоны і самі цяпліцы таксама неабходна абеззаражваць дазволенымі дэзінфікуюць прэпаратамі. Дэзінфекцыя цяпліц павінна ўключаць і газапалымяную апрацоўку шпалеры. Супрацоўнікі павінны сістэматычна мыць рукі з мылам і дэзінфікаваць іх, праводзіць дэзапрацоўку інструментаў, тары, адзення і абутку. Расліны неабходна праглядаць падчас вегетацыі, заражаныя варта падсушваць спыненнем паліву, выдаляць з цяпліц і ўтылізаваць.
Перад планаваным экспартам таматы і перцы неабходна праверыць на наяўнасць вышэйзгаданых вірусаў у Гродзенскай абласной лабараторыі карантыннай экспертызы і атрымаць заключэнні аб бяспецы партый.
Асаблівая ўвага неабходна надаць выкарыстанню безвирусного насеннага і пасадачнага матэрыялу, устойлівых да вірусаў гатункаў і захаванню дэзінфекцыі пры працы ў блоках цяпліц.
Вытворцам і экспарцёрам гародніны, садавіны, грыбоў варта ведаць, што ў мэтах узмацнення кантролю пры экспарце падкаранціннай прадукцыі ў Расійскую Федэрацыю ўстаноўлены абавязковыя для выканання патрабаванні да суб'ектаў гаспадарання і экспарцёрам у дачыненні да прадукцыі, якая вывозіцца ў дадзеную краіну. Адно з іх — выкарыстанне толькі новай тары і ўпакоўкі, упаковачнай стужкі, драўляных паддонаў беларускага паходжання, якія адпавядаюць патрабаванням міжнароднага стандарту па фітасанітарных мерах №15, пры экспарце падкаранціннай прадукцыі высокай фітасанітарнай рызыкі. Таксама неабходна папярэдняе правядзенне дэзінфекцыі / дезинсекции аўтатранспартных сродкаў з прадастаўленнем пацвярджаюць дакументаў аб правядзенні апрацоўкі; ўнясенне па патрабаванні дзяржаўнага інспектара па каранціну раслін дадатковага пункта ў дагаворы на аказанне паслуг з абласнымі дзяржаўнымі інспекцыямі ў частцы абавязацельствы на прадастаўленне прадпрыемствамі-вытворцамі і экспарцёрамі прадукцыі звестак аб паходжанні насеннага і пасадачнага матэрыялу, ураджаі, рэалізацыі прадукцыі, якая выкарыстоўваецца ўпакоўцы і паддонах.
У дачыненні да таматаў, агуркоў, перцаў, шампіньёнаў, яблыкаў, груш, капусты пекінскай, свежых ягад выдача фітасанітарных сертыфікатаў павінна ажыццяўляцца толькі ў месцах вытворчасці і складзіравання на тэрыторыі вытворцы.
Павінны быць праведзены каранцінны фітасанітарны кантроль (нагляд) і фотафіксацыя прадукцыі. Неабходна выключыць наяўнасць імпартнай абаротнай тары ў складскіх памяшканнях для захоўвання гэтай прадукцыі.
Кантроль за выкананнем гэтых патрабаванняў ажыццяўляе Ашмянская раённая інспекцыя па насенняводстве, каранціне і абароне раслін сіламі сваіх спецыялістаў. Па пытаннях можна звяртацца па тэл. 4-29-75, 4-48-17 або + 375333993766.
Анастасія ЯКУБЕЛЬ, вядучы аграном Ашмянскай раённай інспекцыі па насенняводстве, каранціне і ахове раслін.