Настройкі
Настройкі шрыфту
Arial
Times New Roman
Памер шрыфту
A
A
A
Міжлітарная адлегласць
Стандартнае
Павялічанае
Вялікае
Колеравая схема
Чорным
па белым
Белым
па чорным
Ашмянскi раённы выканаўчы камітэт
Галоўная / Навiны / Навiны раёна
07.09.2022

Як робяць ашмянскі сыр

 Ашмянскія сыраробы даказалі, што іх сыры карыстаюцца папулярнасцю і ў Беларусі, і на расійскіх гандлёвых пляцоўках. Кажуць, што захліснула свет прадуктаў «сырная ліхаманка». Ні адзін кулінарны шэдэўр не абыходзіцца без сыру. Каб пераканацца ў тым, што ўзровень майстэрства нашых сыраробаў расце, мы наведалі «Ашмянскі сыраробны завод» філіял ААТ «Лідскі малочна-кансервавы камбінат». Суправаджаючы нас па прадпрыемстве Андрэй Пазлевіч, начальнік вытворчасці, падкрэсліў, што ў калектыву ёсць цікавыя задумкі і праекты, каб прадукцыя завода займала годную нішу на гандлёвых рынках, якія плануюць мэтанакіравана пашыраць. Безумоўна, калі захоўваць набраны тэмп, то экспарт будзе толькі расці. А што тычыцца сыраварэння, то сыры выпускаюцца рознай рэцэптуры, нічым не саступае еўрапейскай. Нашы беларускія сыры-брэндавая прадукцыя краіны, таму што выраблены з натуральнага і высакаякаснага малака. Сыравінная зона Ашмянскага сыраробнага завода-Ашмянскі, Астравецкі раёны. Закупляецца якаснае малако і ў іншых рэгіёнах. Сыравары сцвярджаюць, што дарогу здужае які ідзе, таму крок за крокам асвойваюць новыя тэхналогіі, а працавітыя, пісьменныя, прафесійныя і адказныя работнікі развіваюць прадпрыемства, пачынаючы тэхналагічны працэс сустрэчай малакавоза і заканчваючы меркаваннем кожнага канкрэтнага спажыўца. У размове з сыраварамі Ашмян высветлілася, што іх дэвіз: Усё лепшае — для спажыўца. Для калектыву гэта не проста прыгожы лозунг, а кіраўніцтва да дзеяння і напамін, што «Сырны рай — Ашмянскі край». За гэтыя гады завод ператварыўся ў найбуйнейшае прадпрыемства па вытворчасці цвёрдых вытрыманых сычужных сыроў са сваімі густамі і водарамі. Сыраробства-асноўны напрамак дзейнасці. Прадукцыя вырабляецца на найноўшым абсталяванні з выкарыстаннем сучасных тэхналогій, прадстаўлена шырокім асартыментам сыроў (больш за 40 найменняў) выключна з натуральных інгрэдыентаў. Асноўным гандлёвым партнёрам З'яўляецца Расійская Федэрацыя, далей — Казахстан. — У асартыменце ёсць прадукцыя па унікальным рэцэптурным распрацовак і традыцыйныя віды сыроў, ўпадабаныя спажыўцу яшчэ з савецкіх часоў, — распавядае Андрэй Позлевич. — У розныя гады ў прадпрыемства пры вельмі жорсткай канкурэнцыі былі і ўзлёты, і падзенні, але нязменным заставаліся адказнасць работнікаў, беражлівае захаванне традыцый сыраварэння, імкненне развівацца і атрымліваць якасны вынік. Усе працэсы на сыраробным заводзе сучасныя, аўтаматызаваны. Работнік толькі пісьменна кіруе імі, сочыць за абсталяваннем, правярае захаванне тэхналогіі. Калі глядзіш на сыр у камеры паспявання сыроў, нават цяжка ўявіць, што гэты прадукт далёка не просты ў вырабе. - У сыраробаў ёсць такое паняцце, як» паспяванне малака", а ўжо потым спелае малако сыходзіць на вытворчасць сыру, — распавядае Лілія Ціхановіч, начальнік лабараторыі. - Пасля праходжання складаных микролабораторных даследаванняў на тлушч, шчыльнасць, кіслотнасць і іншыя кампаненты яно накіроўваецца ў цэх паспявання малака. У нас прынцыповая пазіцыя — імкнуцца да самым жорсткім кантролі якасці прадукцыі. Гэта-краевугольны камень працы ўсяго калектыву, мы шануем маркай і іміджам прадпрыемства. Так што-калі на ўпакоўцы сыру напісана, што прадукт выраблены з натуральнага малака і змяшчае інгрэдыенты ў такіх — то прапорцыях, - значыць, так яно і ёсць. Праверана экспертамі. Стратэгія працы калектыву-заваяваць шырокі спажывецкі рынак якасцю і густам сваёй прадукцыі, — падкрэсліла яна. Гледзячы на бліскучае сучаснае тэхналагічнае абсталяванне ў цэхах, цяжка паверыць, што прадпрыемства вядзе сваю гісторыю з пасляваеннага 1947 года. У размове з работнікамі высвятляецца, што ў калектыве склаўся пэўны касцяк вопытных і прафесійных кадраў, якія перадаюць традыцыі моладзі. Прыёмшчык малака Марына Блажиевская прыйшла на прадпрыемства ў 2003 годзе, а лабарант Ганна Бароўская трыццаць тры гады працуе ў лабараторыі, тэхнік-хімік Таццяна Селязнёва тут працуе чатырнаццаты год. Семнаццаць гадоў майстрам ўчастка па вытворчасці сыру працуе Святлана Фурса. Ўліваецца ў калектыў і моладзь. На дошцы гонару прадпрыемства-фатаграфіі лепшых працаўнікоў: сыравараў, майстроў вытворчасці, кіроўцаў, лабарантаў, сепаратаршчыкаў, інжынераў, аператчыкаў. Вітрына поўная ўзнагарод за працу: дыпломаў, сертыфікатаў розных беларускіх, расійскіх і міжнародных конкурсаў і фестываляў, дзе прадпрыемства дэманстравала сваю прадукцыю. За шматгадовую гісторыю яно ўдастойвалася мноства высокіх узнагарод. Але самая важная-гэта ўдзячныя водгукі аб цудоўным якасці сыроў. Ашмянскія сыраробы заклад свайго поспеху бачаць у сінтэзе сучасных тэхналогій і захаванні традыцый. Бо кожны кавалачак захоўвае ў сабе цяпло рук яго майстроў. А мы, спажыўцы, сочым за прадукцыяй свайго прадпрыемства і шукаем знаёмае Найменне. Пакупнік сярод вялікага асартыменту знаходзіць» свой«: сыр» Чорны герцаг«,» Каралеўскі«,» Усходняя казка«,» Беларускае золата«,» княгіня Вольга«, сыр плаўлены ломтевый» Чарадзей " і т. д. У камеры гатовай прадукцыі-ціха і амаль пуста, і не таму, што пакласці няма чаго, а таму, што ураджай сыр, эстэтычна і сучасна ўпакаваны ў латексное пакрыццё, адразу сыходзіць на адгрузку спажыўцу. Ашмянскія сыры спеюць па-рознаму: чым больш тэрмін паспявання, тым якасней і карысней прадукт. - Фірмовы знак завода-жар-птушка-лёгка вядомы як айчыннымі спажыўцамі, так і за мяжой. Мы не толькі вырабляем і рэалізуем на айчынным рынку сыры, алей, але і прадаем на экспарт сваю прадукцыю, — кажа начальнік аддзела збыту Наталля Зык. — У нас толькі якасць у прыярытэце, перадавое тэхналагічнае абсталяванне, узаемавыгадныя ўмовы супрацоўніцтва, высакаякасныя еўрапейскія кампаненты. Спажыўцы лёгка пазнаюць наш "Сырны рай «па брэнду» Жар-птушка «і часцей за ўсё пытаюцца сыры» Альпійскі«,» Лансялот «з водарам згушчанага малака,» Залатая легенда«, паўцвёрды» лёгкі сметанковы" і іншыя. У чарговы раз Ашмянскі сыраробны завод пацвердзіў высокую якасць сваёй прадукцыі па выніках міжнароднай выставы "Белагра-2022«, дзе яго сыры атрымалі прэстыжную прэмію»чэмпіёны густу". На Міжнародным фестывалі "малочны поспех-2022 «у Сочы прадукцыя завода атрымала Гран-пры і званне»Прадукт года". Ашмянскія сыравары раяць-выбіраючы сыр, лепш яго спрабаваць, а калі паглядзець на зрэз, то можна ўбачыць яго вочкі, і калі ў гэтых вочках ёсць «сляза» — кропелька празрыстай вільгаці, — то гэта пацвярджае выключнае якасць прадукту. Кажуць: калі сыр плача-майстар усміхаецца. Прыслухаемся да спецыялістаў, парады прафесіяналаў ніколі не бываюць лішнімі.